Τα τελευταία χρόνια τα σχολεία μας έχουν αυξήσει τις καλλιτεχνικές τους εκδηλώσεις, ανεβάζοντας θεατρικές παραστάσεις, υποστηρίζοντας μουσικές μπάντες, διοργανώνοντας βραδιές χορού, σχολικές εορτές, σχολικούς αγώνες κ.ο.κ.

Έχει παρατηρηθεί ότι το υλικό που μένει από όλες αυτές τις εκδηλώσεις είτε είναι ελάχιστο, είτε περιορίζεται σε φωτογραφίες, είτε είναι χαμηλής ποιότητας, τραβηγμένο με κινητά τηλέφωνα και ερασιτεχνικές κάμερες.  Στις καλύτερες περιπτώσεις κάποιος επαγγελματίας έχει βιντεοσκοπήσει την εκδήλωση με μία μόνο κάμερα και με ήχο που πιάνει από τον “άερα”.
Συνεπώς, όλη η παραγωγή, όλη η προσπάθεια των παιδιών και των δασκάλων τους, δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένη ή είναι σε χαμηλή ποιότητα και φυσικά την παρακολούθησαν μόνο όσοι βρίσκονταν στον χώρο.

Τι προτείνουμε εμείς

Πρέπει να βάλουμε στο πλάνο μας ότι κάθε εκδήλωση που κάνουμε θα πρέπει να καταγράφεται και να προβάλλεται ζωντανά.
Αυτό θα πρέπει να γίνεται σωστά, δηλαδή με πολυκάμερη κάλυψη, σκηνοθεσία, επαγγελματικές μηχανές, δυναμικές λήψεις με χειριστές σε κάθε κάμερα, κοντινά πλάνα και επαγγελματικό ήχο. Προσθήκη γραφικών και τίτλων και φυσικά live σε όλα τα social media.

4 ή περισσότερες επαγγελματικές κάμερες με χειριστές και σκηνοθεσία μπορούν να αποθανατίσουν την εκδήλωση και να καταγράψουν κάθε λεπτομέρεια, δίνοντας έμφαση σε στιγμές που πρέπει. Φανταστείτε μια χορωδία ή ένα κονσέρτο με μία μόνο κάμερα και ένα γενικό πλάνο της σκηνής. Χάνουμε τα κοντινά των παιδιών, του μαέστρου, κάποιου οργάνου που παίζει μόνο του (σόλο). Χάνουμε όλη την σκηνοθεσία που μπορεί να κρατήσει τον θεατή ώστε να δει όλη την παράσταση.

Γραφικά, πρέπει να βάζουμε ζωντανά σε όλες τις εκδηλώσεις μας. Έτσι ο θεατής που δεν έχει παρακολουθήσει από την αρχή την εκδήλωση, ξέρει ποιός είναι αυτός που μιλάει, για πιο θέμα μιλάει, τι τραγούδι ερμηνεύει κάποιος, το σκορ του αγώνα κτλ.

Live σε όλα τα social media, εννοούμε στο Facebook, στο YouTube, στο Twitter, στο site του σχολείου, ακόμη και στο blog των παιδιών και καθηγητών ώστε να συγκεντρώσουμε όσους περισσότερους θεατές μπορούμε, δίνοντας την δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να παρευρεθούν στον χώρο, όπως πχ κάποιος γονέας που εργάζεται ή λείπει από την πόλη, παππούδες και γιαγιάδες, άλλοι συγγενείς που είναι σε διαφορετική πόλη, ακόμη και τιμώμενα πρόσωπα που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, να παρακολουθήσουν ζωντανά την εκδήλωση, ακόμη και να συμμετέχουν.

Τέλος, όλο το καταγεγραμμένο υλικό μπορεί να μεταφερθεί σε DVD ή USB Stick και όλοι οι μαθητές να έχουν ένα αντίγραφο, με πολύ μικρό κόστος. Μπορούν ακόμη να το παραλάβουν αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης σε SD Card.
Με αυτό το τρόπο, μαθητές, συμμετέχοντες ή μη, θα έχουν αρχείο της εκδήλωσης και το σχολείο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσει να χτίσει μια βιβλιοθήκη με τις εκδηλώσεις του ώστε να προβάλει το έργο και την ιστορία του.

Εμείς, στην streamhouse, είμαστε σε θέση να αναλάβουμε την παραγωγή τέτοιων εκδηλώσεων αλλά και να σας συμβουλέψουμε σχετικά. Απλά, ρωτήστε μας !