Αρκετός κόσμος αναρωτιέται πόσο bandwidth πρέπει να ζητήσει από τον provider του για ένα event που θέλει να προβάλει ζωντανά στο internet.

Είναι αρκετά δύσκολο για να μπορέσει κάποιος να το υπολογίσει. Μπορεί όμως να κάνει μία εκτίμηση λαμβάνοντας υπόψιν 3 βασικές παραμέτρους:

α) την διάρκεια του event
β) τον ρυθμό μετάδοσης των δεδομένων
γ) τους ταυτόχρονους θεατές

Το  τελευταίο ίσως να μην είναι τόσο εύκολο να το γνωρίζει κάποιος, μπορεί όμως να εκτιμήσει έναν αριθμό έχοντας ως βάση την προηγούμενη εκδήλωση που έχει κάνει ο ίδιος ή ο provider του. Την απήχηση που έχει γενικότερα η εκδήλωση, τις αντιδράσεις του κόσμου στην ανακοίνωση για την πρόθεση του live stream, ένα ποσοστό επί των πραγματικών θεατών.
Για χάρη του άρθρου, ας υποθέσουμε ότι έχουμε 100 ταυτόχρονους θεατές.

Ο ρυθμός μετάδοσης σχετίζεται με την γραμμή Internet που έχουμε στον χώρο. Αυτή μπορεί να είναι μία ADSL, ή μία VDSL. Μπορεί να είναι ένα μισθωμένο κύκλωμα ή 3G. Στην πλειοψηφία, θα συναντήσουμε ADSL γραμμές, που για την Ελλάδα το upload των 700-800 Kbps είναι ικανοποιητικό.
Θυμηθείτε πάντα να προσθέτετε το video bitrate με το audio bitrate. Έχουμε δηλαδή 128kbps audio + 572kbps video = 700kbps.
Για χάρη του άρθρου, ας υποθέσουμε ότι έχουμε 700Kbps σταθερά.

H διάρκεια της εκδήλωσης είναι 1 ώρα = 60 λεπτά.

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε τα Kbps σε kB/s. Ένα kB/s είναι 8 Kbps. Έτσι για τα 700Κbps, έχουμε 87,5kB/s.

Άρα, 87,5 χ 60sec x 60minutes = 315000Kb = 315Mb ανά θεατή.   χ 100θεατές = 31500Μb =  31,5Gb

Αυτό είναι το max που πρέπει να ζητήσουμε από τον provider μας. Σίγουρα δεν θα χρειαστούμε τόσο γιατί υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα επηρεάσουν αυτό το νούμερο όπως το ότι δεν θα μπουν και οι 100 θεατές ταυτόχρονα από την αρχή έως το τέλος. Κάποιος θα μπει στην αρχή, κάποιος μετά από λίγα δευτερόλεπτα, μερικοί άλλοι μετά από 1-2 λεπτά. Με την ίδια λογική, κάποιος θα φύγει για λίγο και θα επιστρέψει, άλλος δεν θα επιστρέψει καθόλου.
Άλλος παράγοντας το ότι το upload μας δεν θα είναι σταθερό στα 700kbps αλλά στην πλειοψηφία θα είναι variable (VBR).

Δεν μπορούμε λοιπόν να ξέρουμε με ακρίβεια πόσο bandwidth θα χρειαστούμε. Μπορούμε να κάνουμε μία εκτίμηση ώστε να ξέρουμε τι να ζητήσουμε και τι θα πληρώσουμε. Ζητήστε πάντα την συμβουλή του provider σας.

Θελετε την βοηθεια μας ; Επικοινωνηστε μαζι μας.